Veel animo voor gratis reizen met Boekenweekgeschenk

Er is zondag veel animo geweest voor het Boekenweekgeschenk waarmee mensen gratis met de trein konden reizen. Naar verwachting zouden er tienduizenden reizigers gebruik hebben gemaakt van de actie. Uit reacties op Twitter zouden er een aantal treinen behoorlijk vol hebben gestaan met reizigers. Op sommige trajecten viel de drukte mee en was er voorzien in voldoende zitplaatsen.

Dit jaar stond het boek 'Makkelijk leven' van Herman Koch in de schijnwerpers. De verwachte drukte op in de treinen werd deze zondag rond Amsterdam extra versterkt worden doordat er veel supporters op de voetbalwedstrijd Ajax - Feijenoord afkomen. Deze begon zondagmiddag om 14:30.

Vorig jaar maakten zo'n 250.000 mensen van de gelegenheid gebruik om gratis met de trein te reizen. Het is nog niet bekend hoeveel reizigers er dit jaar gebruik hebben gemaakt van deze actie.

Boekenweekgeschenk

Het Boekenweekgeschenk is een cadeautje van de boekhandel voor iedereen die tijdens de Boekenweek voor minimaal €12,50 aan Nederlandstalige boeken kocht. De 82e Boekenweek vond dit jaar plaats van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april.

Reizigers die op pad waren konden Herman Koch, de schrijver van het boek, tegenkomen. Koch verraste namelijk reizigers op verschillende trajecten in het land, reisde mee en las voor uit het Boekenweekgeschenk.

Het Boekenweekgeschenk - papieren versie of e-book - is voorzien van een QR-code. Met deze barcode konden de reizigers op zondag de poortjes op de stations openen. Het Boekenweekgeschenk gold als vervoersbewijs in de 2e klas voor de binnenlandse treinen en de binnenlandse trajecten van de IC Brussel, Intercity Berlijn en ICE International. Voor de binnenlandse reizen met de ICE was een toeslag benodigd. Ook konden reizigers dit boek gebruiken om op de trajecten van de vervoerders Arriva, Connexxion en Syntus te rijden.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen