Bezorgdheid machinisten over zelfrijdende trein

Er heerst bezorgdheid bij de machinisten over de toekomstige zelfrijdende trein. ProRail liet deze week weten dat ze wouden gaan experimenteren met een zelfrijdende trein. Machinisten vrezen dat ze op den duur hun baan kwijt zullen raken.

De machinisten zijn ook verbaasd dat ze het nieuws hebben vernomen van spoorbeheerder ProRail en niet via hun werkgever. "We zijn niet tegen innovatie, maar eisen volledige betrokkenheid en goede sociale afspraken voordat robotisering op het spoor wordt toegelaten.”, aldus één van de machinisten.

Arriva laat weten dat ze begrip hebben voor de zorgen, maar dat de machinist voorlopig nog niet van de trein wordt geschrapt: “Maar zover is het nog lang niet. De machinist verdwijnt niet maar de functie wordt anders ingevuld”, aldus een woordvoerster donderdag. “We kunnen onze ogen niet sluiten voor de technische ontwikkelingen die er zijn en komen op dit gebied. Arriva heeft zich op dit gebied in de afgelopen jaren onderscheiden van de concurrentie en zal dit blijven doen.”

Ook de NS ziet het als een nieuwe technische innovatie, en benadrukt dat het nog een tijd zal duren voordat de treinen daadwerkelijk geautomatiseerd zijn. "Ons beeld is dat de invoering nog niet zo dichtbij is als sommige mensen denken. De ontwikkelingen, ook in het buitenland, volgen we uiteraard. Als dit ingevoerd wordt, dan in overleg met collega’s en de medezeggenschap", aldus een woordvoerster.

De proeven met de geautomatiseerde treinen ziet ProRail zelf als een proef waarmee ze de kennis op willen doen. Hierbij moet voornamelijk op de veiligheid worden gelet en de frequentie waarmee treinen over het spoor rijden.

Foto: Marvin-Jansen van der Sligte
Foto: Marvin-Jansen van der Sligte