Proef enkelvoudig inchecken op Valleilijn van start

De Nederlandse Spoorwegen en Connexxion zijn een proef begonnen voor enkelvoudig in- en uit te checken op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. Reizigers kunnen zich aanmelden op een speciale website. Volgend kwartaal zal de proef pas echt van start gaan.

De komende tijden worden er drie proeven gehouden. Onder deze proeven valt helaas nog geen 'single check-in / check-out, waarbij het niet belangrijk is bij welke vervoerder op de eindbestemming uitcheckt. Vanwege juridische en administratieve drempels zou dit nog niet mogelijk zijn.

E-ticket

"Deze maand wordt het kopen van een e-ticket via de mobiele telefoon geïntroduceerd” schrijven de partijen in het persbericht. Maar echt nieuw is deze mogelijkheid niet. Al vorig jaar introduceerde NS de verkoop van tickets via de NS Reisplanner App. Bij e-tickets hoeft er nooit ingecheckt te worden per vervoerder. Enige nieuwe is dat reizigers nu ook een e-ticket kunnen kopen bij Connexxion.

Swipe&Go

De tweede proef, Swipe&Go start volgend kwartaal. De reis wordt dan geregistreerd door gebruik te maken van de GPS functionaliteiten op de mobiele telefoon. Betalen voor de reis gebeurt tijdens de eerste fase nog gewoon via de OV-chipkaart. In die fase blijft in- en uitchecken per vervoerder nodig. Deze proef richt zich op abonnementhouders. In het vierde kwartaal wordt het achteraf betalen gekoppeld aan Swipe&Go, waarmee de abonnementshouders niet meer hoeven te betalen via de OV-chipkaart. De betaling verloopt dan achteraf, via een factuur. Tussentijds in- en uitchecken bij een overstap is dan niet meer nodig.

Achteraf betalen

De derde proef is gebaseerd op het principe achteraf betalen, ofwel reizen op rekening. Die techniek is gebaseerd op de NS Business Card. Met dat verschil dat er in Amersfoort of Ede-Wageningen niet meer hoeft omgecheckt te worden van NS naar Connexxion of vice versa. Die proef start in het derde kwartaal. Testers krijgen daarvoor een aparte ov-chipkaart.

Teleurgesteld

De consumentenorganisaties vinden de tests met de nieuwe betaalmethoden waardevol, maar zij zijn teleurgesteld dat hiermee slechts voor een deel van de reizigers een oplossing zal worden geboden. Zij houden daarom vast aan hun wens voor één keer in- en uitchecken op het spoor voor álle reizigers. Dat lijkt er vooralsnog niet in te zitten. De proef voor de Valleilijn was al in 2014 aangekondigd, en had eigenlijk al veel eerder van start moeten gaan. De proef eindigt in de loop van 2018.

Opgeven voor de proef kan op de www.valleilijnproef.nl

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger