'Gebruik wifi in de trein gestegen sinds snelheidsverhoging'

Sinds de Nederlandse Spoorwegen vorig jaar de maximale snelheid van wifi-verbindingen in de trein heeft verhoogd, is het gebruik hiervan verdubbeld. De snelheid is volgens een woordvoerder verhoogd van 300 naar 450 kbps. Omdat de verbinding gedeeld wordt is de snelheid doorgaans wel lager, benadrukt hij.

Het is niet bekend wat de exacte cijfers zijn voor het gebruik van het wifi-netwerk in de trein. Ook is niet bekend hoeveel reizigers er gemiddels van het internet in de trein gebruiken. Wel kon de zegsman aangeven dat  mensen langzaam positiever zijn over de wifi-kwaliteit, maar "helaas is het sentiment nog steeds vaker negatief dan positief".

"Dat is deels te verklaren door het feit dat men in de trein dezelfde kwaliteit als thuis verwacht", zegt hij. "Onze inzet is om ervoor te zorgen dat mensen kunnen werken in de trein, met browsen, e-mail en gebruik van social media. Gebruik van video zit er helaas niet in, omdat we de verbinding moeten verdelen over reizigers".

Verbinding via 4G

Sinds 2015 maken de wifi-verbindingen in treinen gebruik van het 4G-netwerk van T-Mobile. Daarmee kunnen hogere snelheden worden bereikt dan op het oudere 3G-netwerk, dat eerder werd gebruikt. In de afgelopen jaren is de 4G-dekking ook verbeterd, waardoor treinreizigers op meer plekken kunnen internetten.

De NS raadt reizigers aan die wifi in de trein gebruiken om hun ervaringen te melden op hun serviceforum, zodat het spoorwegbedrijf kan inventariseren op welke plekken er verminderde dekking is.

Foto: Ad Meskens
Foto: Ad Meskens