Station Utrecht Centraal na zes jaar verbouwing weer officieel heropend

Utrecht Centraal is woensdag officieel heropend door staatssecretaris Sharon Dijksma. Met de opening van de nieuwe OV-terminal komt er een einde aan de werkzaamheden in de hal van het station die zes jaar hebben geduurd.

De opening werd verricht door Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) samen met Pier Eringa (topman ProRail) en Roger van Boxtel (topman NS) de nieuwe hal. Ook de Utrechtse wethouder Victor Everhardt was daarbij betrokken

De opening ging de gehele dag gepaard met diverse activiteiten. Zo was het op het perron van spoor 4 mogelijk om een expositie over de geschiedenis van het stations te bewonderen in een posttrein van het Spoorwegmuseum. Ook stond de hele dag muziek en dans centraal, waren er yoga-oefeningen  mogelijk, en kon men voor een dag het huwelijk in.

Uitbreiding

De verbouwing was nodig om het station meer capaciteit te kunnen bieden tot 100 miljoen reizigers per jaar. De vloeroppervlakte is tijdens de verbouwing uitgebreid van van 8.000 vierkante meter naar 25.000 vierkante meter. Verder zijn ook de perrons verbreed en is het aantal wissels teruggebracht van 186 naar zestig.

Een andere grote verandering is de scheiding tussen het station en winkelcentrum Hoog Catharijne. De ingang van het winkelcentrum, aan de kant van de binnenstad van Utrecht, wordt naar verwachting volgend jaar geopend.

De werkzaamheden op het station zijn zo goed als af, maar op het spoor zullen er de komende tijd nog werkzaamheden plaatsvinden. Zo vindt er een spoorverdubbeling plaats tussen Utrecht Leidsche Rijn en Utrecht Centraal, en zal er nog een nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal worden aangelegd.

Deltawerken

Dijksma omschreef het vernieuwde station als "de Deltawerken van het spoor". "Met deze moderne terminal kan Utrecht weer vooruit", aldus de staatssecretaris.

Utrecht Centraal is het drukste station van Nederland. Op de drukste dagen verwerkt het station gemiddeld 220.000 treinreizigers per dag en zo'n 60.000 passanten over de vloer. Dagelijks vertrekken er gemiddeld 1500 treinen naar alle windstreken van het land. Ook zal er volgend jaar de grootste fietsenstalling van de wereld worden geopend.

Tijdens de verbouwing bleef het station open en ging het treinverkeer door. "Een logistiek en technisch huzarenstukje", aldus Dijksma.

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

 

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb