Spooktrein België kwam door fout machinist

Door zijn eigen fout zag een machinist in België eerder dit jaar zijn trein zonder bestuurder wegrijden. De man was uitgestapt om een technisch probleem te verhelpen, maar was volgens onderzoekers vergeten de rem in te schakelen.

Op 18 februari reed de lege passagierstrein zo'n 12 kilometer zonder machinist door. Bij het station van Tienen slaagde een andere machinist erin op de trein te springen en de trein tot stoppen te brengen.

Uit een rapport van het Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor (OOIS) is nu bekend gemaakt wat er mis ging: De trein was aanvankelijk tot stilstand gekomen door drukvermindering in de leiding van de automatische rem. De machinist probeerde het euvel vanuit zijn cabine op te lossen, maar dat mislukte. De enige oplossing was om uit te stappen, en het drukverlies verhelpen door een openstaande luchtklep te sluiten. Helaas rolde de trein op dit moment heuvel afwaarts.

De trein was volgens de OOIS niet voorzien van een wegrolbeveiligingssysteem. Toch liep het uiteindelijk met een sisser af, en raakte er niemand gewond.

Foto: Denis Verheyden
Archieffoto: Denis Verheyden

Bron: Treinreiziger