NS laat treinen jaar eerder op 'groene stroom' rijden

Vanaf 1 januari 2017 zullen alle elektrische treinen van de Nederlandse Spoorwegen geheel op groene stroom rijden. Deze wordt opgewekt met wind-energie. Dit is een jaar eerder volgens planning.

"Hiermee zijn we het eerste land ter wereld. Onze 9 miljoen klanten in Nederland kunnen dan elke dag reizen zonder schadelijke CO2-uitstoot", aldus NS-topman Roger van Boxtel. Hij was woensdag te gast op de Nationale Klimaattop in Rotterdam waar hij samen met autofabrikant Tesla en vliegmaatschappij KLM de discussie aan ging over de mobiliteit in 2050.

De NS is ook begonnen met een project om bij vijftien grote werkgevers de mobiliteit van hun medewerkers te verduurzamen. Hierin worden de medewerkers gestimuleerd om minder CO2 uit te laten stoten, en dus vaker op de fiets, trein of elektrisch vervoer van en naar het werk te reizen. Op de klimaattop zal een nieuwe groep bedrijven zich aansluiten bij het project Anders Reizen. Hiermee werkt de NS samen met het ministerie van Infrastructuur & Milieu, werkgeversorganisatie VNO-NCW en milieuorganisatie Natuur & Milieu.

"Autoritten op fossiele brandstof zijn nu nog de norm maar moeten de uitzondering worden. Binnenkort nemen we in Nederland hopelijk afscheid van de kolencentrales; Over een paar jaar kijken we met dezelfde verbazing terug op het tijdperk van de benzinemotor", verwacht Van Boxtel.

Foto: Maurits90
De 'Groene Trein' van de Nederlandse Spoorwegen
Foto: Maurits90 (Wikipedia; Creative Commons)