Eind oktober weer grensoverschrijdend treinverkeer mogelijk vanuit Groningen

Al vanaf zondag 30 oktober kunnen reizigers weer gebruik maken van de treinverbinding tussen Bad Nieuweschans en Weener. ProRail paste hiervoor het beveiligingssysteem aan op het Nederlandse deel van het traject, en de Duitse DB Netz op hun beurt op hun eigen grondgebied.

Met deze aanpassingen aan het spoor is het nu mogelijk om de trein in Weener te laten aankomen, 'omdraaien' en veilig te laten terugrijden. De verbinding met het Duitse deel van het traject Groningen-Leer is hiermee deels hersteld.

Treinverkeer naar Leer zelf zal nog wel vele jaren gaan duren. In december 2015 voer een vrachtschip tegen de spoorbrug over de Duitse Ems bij Weener en raakte de brug zwaar beschadigd. Sinds die tijd is er geen treinverkeer mogelijk tussen Bad Nieuweschans en Leer. Herstel van deze brug is op korte termijn nog niet gerealiseerd. Vandaar dat ProRail nu deze oplossing heeft voorzien voor een deel van het traject.

Testritten

Op vrijdag 28 oktober en zaterdag 29 oktober vinden er testritten met treinen plaats op het traject tussen Bad Nieuweschans en Weener. Omwonenden kunnen deze treinen dus al op het traject zien rijden. Vanaf 30 oktober kunnen reizigers weer de Duitse grens oversteken met de trein. De reisplanner zal hierop weer worden aangepast.

Foto: H. Boorsma
Foto: H. Boorsma

Bron: ProRail