Deutsche Bahn neemt extra maatregelen voor veiligheid

De Duitse vervoerder Deutsche Bahn overweegt medewerkers pepperspray mee te geven, waakhonden in te zetten en extra  veiligheidstrainingen geven. Met deze maatregelen willen ze de strijd aangaan met de geweldsincidenten op het spoor. In het eerste half jaar van 2016 werden al 1.100 medewerkers belaagd door agressieve reizigers.

Onder de maatregelen die het bedrijf neemt, vallen ook betere communicatiemiddelen, waarmee het personeel geweldsincidenten direct kan melden. Ook onderzoekt de vervoerder of er bodycams kunnen worden ingezet, die tijdens een proef in Berlijn succesvol zijn beproefd. Extra trainingen om ervoor te zorgen dat geweldsincidenten niet kunnen escaleren zijn ook maatregelen die er worden genomen. In die trainingen spelen fitness, uithoudingsvermogen en zelfs 'martial arts' ter zelfverdediging een grote rol.

Extra beveiligers

Eerder werd al bekend dat DB enkele honderden extra beveiligers wil aannemen. Op dit moment zijn er 3.700 mensen in dienst die zich bij het bedrijf bezig houden met de veiligheid te waarborgen. Ongeveer 500 nieuwe medewerkers moeten in groepjes van 3 tot 5 personen de stations en treinen gaan controleren. Ook kunnen zij voorzien worden van waakhonden “Honden zorgen ervoor dat je meer autoriteit hebt, zelfs met moeilijke klanten”, aldus het hoofd van beveiliging bij DB, Hans-Hilmar Rischke.

Foto: Richard Huber
Archieffoto: Richard Huber