Syntus voert reisverboden in voor betere sociale veiligheid

Vervoerder Syntus gaat reizigers die zich ernstig misdragen in een bus of trein van Syntus vanaf 1 september een reisverbod opleggen. Met uitdelen van een reisverbod aan reizigers die zich misdragen wil het vervoersbedrijf deze personen uit de bus en de trein weren, wat voor sociale veiligheid zal worden.

Al eerder is bij andere vervoers gebleken dat het uitdelen van een reisverbod aan reizigers die zich misdragen behoorlijk effectief is. "Zowel onze reizigers als onze medewerkers moeten zich veilig voelen in ons openbaar vervoer”, vertelt Heijna, manager sociale veiligheid van Syntus.

Syntus had al eerder de plannen gemaakt om een reisverbod uit te kunnen delen, maar heeft eerst de kat uit de boom gekeken, omdat Arriva met deze maatregel nog in een pilot-fase zat. "De software is heel belangrijk voor het controlesysteem, maar de kinderziektes zijn er nu uit.".

OV-verbod

Medewerkers Service & Control van Syntus zijn vanaf 1 september bevoegd om dergelijke verboden te kunnen opleggen. Ook bij reizigers die een reisverbod overtreden mogen ze handhavend optreden. In dit geval mogen ze de reiziger staande houden en aan de politie overdragen. Hierover heeft het vervoersbedrijf een afspraak gemaakt met de nationale politie en het Openbaar Ministerie.

Een OV-verbod geldt binnen de vervoersmogelijkheden binnen het gehele vervoersbedrijf. Bij Syntus is dit in zowel de bus als de trein. Een overtreding van een reisverbod, kan leiden tot een boete van maximaal 3800 euro of een hechtenis van twee maanden.


Treinstellen die ook in bezit waren van de Syntus te Zwolle
Foto: Phil Richards

Bron: OV Pro