Nieuw hulpmiddel moet treinverkeer sneller laten doorstromen

Een soort 'groene golf' op het spoor gaat zorgen voor een betere doorstroming van het treinverkeer en daarmee voor minder irritatie bij reizigers. Dat meldt De Telegraaf. Spoorbeheerder ProRail en NS hebben een applicatie ontwikkeld voor treinmachinisten. Die krijgen daarop alle actuele informatie over het spoor te zien.

Met de vindingrijke applicatie RouteLint kunnen machinisten voortaan alle infomatie te zien krijgen over het spoor, waarop ze rijden. Met name de informatie voor hun hun trein op het spoor is in een oogopslag zichtbaar. Ook is er dan zichtbaar wat de reden is voor een plostselinge stop of een snelheidsvermindering. Op deze manier kan de machinist zich nog beter anticiperen en indien nodig de treinreizigers nog sneller informeren, zonder dat een telefoontje naar de treindienstleiding nodig is, wat extra tijd kost.

NS-machinisten worden landelijk met dit verkeersinformatiesysteem op hun draagbare 'Railpocket' in de bestuurderscabine uitgerust. ProRail heeft er jaren over gedaan om het te ontwikkelen en testen.

"Het is een geavanceerd hulpmiddel, waarmee we elektronisch in direct contact staan met de treindienstleiding. Wij zien op het schermpje alles wat er op het spoor voor ons gebeurt. Zoals vertragingen van andere treinen en in- en uitvoegend verkeer op onze rails”, zegt machinist Audry Wiltink, die dertig jaar bij NS werkt, tegenover De Telegraaf.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen

Bron: RTV N-H