Machinist bij Nijverdal was onder invloed

Het incident met een trein in mei in de spoortunnel bi jNijverdal was het gevolg van een onwel geraakte machinist. De Nederlandse Spoorwegen melden in hun berichtgeveing op dat moment dat het een technische storing betrof, maar een woordvoerster erkende woensdag na berichtgeving in de media dat de bestuurder onder invloed was geweest van alcohol en of drugs. Op basis van een zero-tolerance beleid is de bestuurder niet meer werkzaam bij de NS.

Bronnen bij de NS meldden dat de machinist cocaïne had gebruikt, maar de NS wil omwille van de privacy niet in detail treden.

De machinist, die op staande voet is ontslagen, werd op 5 mei onwel, waardoor het veiligheidssysteem (de 'dodeman', ref.) van de trein in werking trad. Hierdoor belandde de trein automatisch in een technische storing die hierop direct in de actuele vertrektijden werd gemeld.

Het plotseling stilzetten van de volle trein in de spoortunnel bij Nijverdal om half zeven 's avonds op Bevrijdingsdag leidde tot paniek onder reizigers en de hulpdiensten rukten massaal uit omdat de veiligheidssystemen van de tunnel alarm sloegen.

Station Nijverdal
Station Nijverdal (archieffoto)

Bron: Leidsch Dagblad