Kabinet doet onderzoek naar nieuwe opvolger Fyra-trein

Na het Fyra-debacle moet de NS van het kabinet een marktverkenning laten uitvoeren om te bezien of er geen beter alternatief is voor de hogesnelheidslijn dan waar de NS zelf mee komt. Dat maakt staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) vrijdagmiddag bekend op een persconferentie.

Mocht er blijken dat er meer mogelijkheden zijn, dan zou de HSL mogelijk uiteindelijk alsnog (deels) aan een andere vervoerder kunnen worden gegund. Een paar weken terug werd al uitgelekt dat de NS in 2018 twaalf keer per dag met gewone intercity's over het HSL-spoor tussen Amsterdam en Brussel zou gaan rijden. Deze zouden dan nog steeds met de snelheid van maximaal 160 km/u over het spoor van de HSl gaan rijden, met een tussenstop in Breda.

Nieuwe mogelijkheden

Op dit bericht kwam veel kritiek vanuit de oppositie. Zij vinden dit geen volwaardig alternatief voor de Fyra. Een mogelijke marktverkenning moet nu duidelijk maken wat het maximale is wat er haalbaar is als oplossing. Ook wil Dijksma de mogelijkheden voor een aanbesteding van het hele spoor onder de loep nemen. Verschillende scenario's zullen hiervoor worden uitgewerkt, variërend van volledige privatisering tot volledige nationalisatie.

Ook zal spoorbeheerder ProRail onder verscherpt toezicht komen te vallen, waarbij het kabinet strenger zal toekijken.

Foto: Smiley.Toerist
De V250 Fyra die niet lang dienst heeft gedaan vanwege ernstige defecten.
Foto: Smiley.Toerist

Bron: Nu.nl