Binnenkort proefritten Eurostar in Nederland

Eurostar hoopt de volgende maand te kunnen starten met proefritten naar Amsterdam. Al vele jaren is er de wens om een verbinding met Nederland te hebben, maar al die tijd is het er niet van gekomen. Nu er binnenkort proefritten zullen plaatsvinden lijkt er een flinke schot in de zaak te zijn.

De plannen worden door Eurostar zelf bevestigd aan Railway Gazette. Volgens topman Nicolas Petrovic zijn alle partijen betrokken en is het de bedoeling dat eind 2017 passagiers vanaf Amsterdam en Rotterdam met de Eurostar kunnen rijden naar onder andere Lille en Londen.

Met de proefritten die binnenkort zullen worden uitgevoerd, wil Eurostar weten hoe de de treinen met het Nederlandse beveiligingssysteem om zullen gaan. Volgens ProRail wil Eurostar in de tweede helft van dit jaar beginnen met opleidingsritten. Volgens onbevestigde bronnen zou hierbij medewerking van de NS worden verleend.

Grenscontroles

Over een verbinding tussen Amsterdam en Londen wordt al jaren gesproken, echter zijn er een hoop regelgevingen waaraan voldaan moet worden omdat Engeland buiten de Schengen-zone valt. Daarom vinden er striktere grenscontroles plaats. Passagiers moeten in een afgesloten gebied gecontroleerd worden.

In Brussel, Lille en Parijs waar de Eurostar stopt zijn al deze douanefaciliteiten al aanwezig. De controle voor andere Eurostar-bestemmingen vindt ook daar plaats, wat tot veel oponthoud leidt. Echter, een overstap in Lille is niet nodig, aldus Railway Gazette. Dit zou kunnen betekenen dat het station van Amsterdam mogelijk ook voorzien zal worden van douane-faciliteiten. Mogelijk zou een tussentijdse controle ook in Brussel plaats kunnen vinden. Op dit moment worden deze mogelijkheden nog onderzocht.


De e320-trein van de Eurostar
Foto: DNA