Proef met extra aanduiding in stiltecoupé geen succes

De proef met duidelijke symbolen op de stoelen in de stiltecoupé is geen succes. Dat blijkt volgens het Algemeen Dagblad uit nieuw onderzoek. Bijna alle treinreizigers zijn zich er al bewust van zijn dat ze hun mond moeten houden in de coupés, maar praten desondanks gewoon door. De NS kiest er nu voor om de proefopstelling weer te verwijderen.

In twee treinen met elk een verschillende proefopstelling waarbij er verschillende symbolen waren aangebracht, was het slechts voor 2 a 3 procent van de treinreizigers niet duidelijk dat ze in een stiltecoupé zaten. Zonder symbolen op de stoelen is circa 8 procent van de treinreizigers ervan niet bewust dat ze in een stiltecoupé zitten. "Maar het verschil met de huidige situatie is zo klein dat we er toch voor hebben gekozen om de proefopstellingen weer te verwijderen,'' verklaart NS-woordvoerder Erik Kroeze in het AD. "Conducteurs spreken reizigers ook op hun gedrag aan. Maar wij constateren dat de beste manier om elkaar stil te krijgen, is dat medereizigers dat doen."

Reizigersorganisaties vinden juist dat handhaven van de stilte een taak is voor de conducteur. De proef werd in februari aangekondigd, en de hoop was dat de symbolen op de stoelen zouden helpen om het stiller te krijgen in de stiltecoupé.

Stiltecoupepictogram, Foto: NS
Foto: Nederlandse Spoorwegen

Bron: Treinreiziger