Uitvoeringsfase Stationsgebied Driebergen-Zeist gaat van start

Het project Stationsgebied Driebergen-Zeist gaat een volgende fase in. De aanbestedingsprocedure start deze week. Er zijn voorjaar 2015 al vijf aannemers geselecteerd voor het hoofdcontract en de gunning wordt zomer 2016 verwacht. Dan gaat de aannemer aan de slag met de voorbereidingen van de bouwwerkzaamheden.

Het grootste knelpunt binnen het gebied, de kruising van de Hoofdstraat met het spoor, is in 2019 opgelost met het opheffen van de overweg. In het voorjaar van 2016 wordt gestart met de voorbereidende werkzaamheden. In 2017 gaat de hoofdaannemer van start met de grootschalige bouwwerkzaamheden.

Planning

Binnen het project is een wijziging opgetreden in de planning. Het nieuwe station wordt opgeleverd in 2020. De eerste fase van de onderdoorgang wordt in 2019 gerealiseerd. Dan is de onderdoorgang zover klaar dat het verkeer er over 2 x 1 rijstrook  kan rijden.
Daarna wordt doorgewerkt aan de verbreding: de verdubbeling naar 2 x 2 rijstroken. Deze wordt in de nieuwe planning in 2020 gerealiseerd. De onderdoorgang van de Hoofdstraat  wordt daarmee een jaar later opgeleverd dan oorspronkelijk gepland. De voorbereidingen, zoals het omleggen van kabels en leidingen, het samenstellen van het aanbestedingsdossier en de grondverwerving hebben meer tijd gekost dan vooraf was voorzien.

Nieuw stationsgebied Driebergen-Zeist

De Hoofdstraat wordt tussen de A12 tot voorbij kruispunt  Breullaan verdubbeld naar 2 x 2 rijstroken én gaat straks onder de sporen door. Na de eerste bouwfasering  van 2 x 1 zal de doorstroming van het verkeer al verbeteren. De spoorwegovergang in de Odijkerweg wordt in 2020 opgeheven bij de ingebruikname van de volledige nieuwe infrastructuur. Er komt een nieuw treinstation, met een nieuw busstation én een nieuwe parkeergarage. Ook aan de fietsers wordt gedacht. Onder het station komt een fietsenstalling voor 3000 fietsen waar fietsers droog en veilig hun fiets kunnen stallen. Bovendien krijgen de fietsers hun eigen fietsroutes waardoor ze veilig het stationsgebied kunnen doorkruisen. In de nieuwe situatie loopt het stationsplein onder de sporen door dus geen situaties meer waarbij voetgangers over de spoorwegovergang rennen om hun trein te halen. In 2020 wordt de nieuwe infrastructuur in gebruik genomen. Daarna zullen nog afrondende werkzaamheden plaatsvinden.

Informatieavond voor omwonenden

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de gevolgen voor het doorgaand verkeer volgt begin volgend jaar. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd en zullen begin 2016 worden uitgenodigd voor een informatieavond.  Alle informatie over de werkzaamheden wordt tevens gepubliceerd op deze speciale website van proRail..

Het Project Stationsgebied Driebergen-Zeist is een samenwerkingsverband van gemeente Zeist, gemeente Utrechtse Heuvelrug, Provincie Utrecht, NS en ProRail. Het project wordt gefinancierd door het Rijk, de Provincie Utrecht, en de gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug.

Foto: Maurits90
Station Driebergen-Zeist (Foto: Maurits90)
 

Bron: ProRail