TransLink start proef in- en uitchecken met smartphone

Translink Systems, de beheerder van de OV-chipkaart transacties, is een proef begonnen waarmee reizigers kunnen in- en uitchecken met hun smartphone. Met Smart-OV reizen de deelnemers op saldo, en wordt het bedrag automatisch opgeladen.

De Smart-OV proef richt zich in eerste instantie op 200 personen die een geschikte mobiele telefoon hebben met NFC-functionaliteit. Tevens richt de proef zich alleen op het gewone 'reizen-op-saldo' reisproduct waarbij reizen op korting nog niet mogelijk is.

Voor deelname aan de proef stelt de transactiebeheerder wel een aantal voorwaarden: De deelnemer is 18 jaar of ouder, diegene meot klant van KPN of Vodafone zijn, minimaal 4 maal per week een enkele reis maken, bereid zijn om zonder kortingsproducten op saldo te willen reizen, een nieuwe SIM-kaart te willen gebruiken (met nummerbehoud) en een geschikte Android telefoon te hebben met NFC-technologie.

De telefoon kan dan worden gebruikt om mee in- en uit te checken, en ook de conducteur kan met zijn controleapparatuur net als bij een chipkaart in dit geval je telefoon dan uitlezen. Met een speciale app op de telefoon kunnen de laatste transacties worden uitgelezen en kan men zien of er in- of uitgecheckt is.

Via de website van Smart-OV kunnen mensen zich aanmelden en meer informatie over de proef lezen. Aan de proef kunnen maximaal 200 deelnemers mee doen. Wanneer er meer aanmeldingen dan plekken zijn zal er een selectie plaatsvinden op basis van onder andere geografische spreiding en verschillende telefoontypes.


Foto: SmartOV