Treinverkeer Hongarije verloopt moeizaam door vluchtelingen

Het treinverkeer in Hongarije verloopt uiterst moeizaam door de grote stromen vluchtelingen. Het internationale treinverkeer richting Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije is zelfs volledig gestopt. Pers die verslag wil doen van de problemen is weggejaagd.

Normaal rijden er frequent treinen tussen Wenen en Boedapest, waaronder Railjet treinen die vaak doorrijden naar München. De Railjet treinen rijden donderdag niet van en naar Hongarije. ÖBB adviseert niet per trein naar Hongarije te reizen. Mogelijk zullen er donderdag toch één of twee treinen gaan rijden vanuit Hongarije naar Wenen. Oostenrijk heeft direct verklaard geen treinverkeer met vluchtelingen tegen te houden.

Reizigers van internationale treinen mochten in Hongarije mee met binnenlandse treinen, met als gevolg overvolle treinen. Veel vluchtelingen proberen zich via kinderen met ramen de trein in te wringen.

Politieinzet

Een trein naar de grensplaats Sopron werd al na 25 kilometer van Boedapest tegen gehouden door de politie. Dat gebeurde in het plaatsje Bicske, waar een aanmeldcentrum voor asielzoekers is gevestigd. Alle vluchtelingen werden gedwongen de trein te verlaten. Andere treinreizigers konden overstappen op een vervangende trein. Vluchtelingen bonsden van buitenaf op de ramen van de trein, terwijl ze scandeerden: "Geen kamp, geen kamp!'' De Hongaarse mobiele eenheid is met vijftig agenten aanwezig. Vluchtelingen hebben in Bicske de sporen geblokkeerd.

De politie is niet blij met journalisten die verslag doen van de chaos. Daarom zijn ze met behulp van de wapenstok het station van Bicske uitgejaagd.  De politie heeft het station tot speciale zone bestempeld en eist het vertrek van de verslaggevers.

Vluchtelingen

De politie en de Hongaarse spoorwegen zitten al dagen in hun maag met de grote stroom vluchtelingen. Eerder mochten ze in Boedapest het station Keleti niet betreden. Die blokkade werd donderdag eerder op de dag opgeheven. Twee dagen lang bivakkeerde een grote groep migranten op het plein voor het treinstation, maar de agenten die het hek bewaakten trokken zich donderdagochtend terug.

De vluchtelingenstromen in Europa zorgde woensdag al voor chaotische toestanden. Zo zaten honderden reizigers van Eurostar-treinen 's nachts uren vast, omdat migranten in Calais op het spoor bij de Kanaaltunnel zouden lopen.

Bron: Treinreiziger