Glazen kijkgat moet blik werpen op oude stationstunnel Breda

Een deel van het perron met de sporen 7/8 zal voorzien worden van een glasplaat, die een blik voor de reiziger zal werpen op de oude stationstunnel. Deze tunnel is inmiddels afgesloten.

De tunnel is sinds de bouw in 1975 voorzien van een uniek tegelpatroon die door kunstenaar Peter Stroucken is ontworpen. Door middel van een computer is het patroon destijds gemaakt. Bij het vervangen van de oude stationstunnel door de nieuwe dreigde het kunstwerk te verdwijnen. Enkele inwoners uit Breda kwamen daar, met steun van erfgoedvereniging Heemschut, tegen in opstand. Zij wilden op z'n minst één van de twee betegelde kiosken behouden voor het station van Breda..

Kijkgat

Hoewel Struycken daar zelf weinig heil in zag, nam (voormalig) wethouder Selçuk Akinci toch contact met hem op. Uiteindelijk werd er als plan een kijkgat bedacht, waardoor de reiziger vanaf het perron naar beneden kan kijken. Het biedt de kans om als een archeoloog een deel van het werk te observeren. Strucken heeft hier vervolgens positief op gereageerd en toegezegd dat hij graag stationsarchitect Koen van Velzen bijstaat om het plan uit te werken.

Behoud kiosken

In de laatste brief aan de Raad laat Akinci weten dat er kan worden beslist om toch de twee kiosken op het station te laten behouden. Dan ziet de reiziger, wanneer hij na zijn blik in de tunnel opkijkt, verderop de kiosken met bijpassend tegelpatroon. Dit plan ligt nog ter goedkeuring bij de Nederlandse Spoorwegen.

Het oude station van Breda (Foto: Wikipedia)

Bron: BN de Stem