Potje van 'vergeten uitcheckgeld' moet omlaag

Het bedrag dat vervoerders overhouden omdat reizigers vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart "moet stevig naar beneden", aldus staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Uit onderzoek is gebleven dat 1.7  procent van de mensen vergeet uit te checken. De bewindsvrouwe heeft het voornemen dat dit lager dan 1 procent moet worden. Om dit mogelijk te maken zijn er diverse maatregelen genomen zodat reizigers makkelijker hun geld kunnen terugkrijgen. Zo is er onder andere de website uitcheckgemist.nl door OVkaart-beheerder TLS tot het leven geroepen, om een vergeten uitcheck makkelijker te kunnen restitueren. Daarnaast is ook is de termijn waarin ze hun geld kunnen terugvragen verlengd tot zes maanden.

"16 miljoen euro"

Vorig jaar bleek dat de vervoerders ongeveer 16 miljoen euro verdienen aan reizigers die vergeten uit te checken. Mogelijk zou dit volgens berichten in de media inmiddels al 32 miljoen euro zijn, maar dat is nog niet bevestigd.

D66 vindt dat er te weinig voortgang is bij het oplossen van het probleem. Het voorstel van de SP om het ‘vergeten’ geld weg te halen bij de vervoerders om ze zo te prikkelen snel tot een oplossing te komen, kreeg geen bijval van de staatssecretaris.