Boedapest sluit station om toestroom vluchtelingen

Het oostelijke station Keleti in Boedapest is dinsdag volledig gesloten nadat de toestroom van vluchtelingen de afgelopen dagen hadden gezorgd voor chaos op de perrons en bomvolle treinen. De vluchtelingen waarvan velen afkomstig zijn uit Syrië proberen daar over te stappen op treinen naar Duitsland.

Op dinsdag was het hoogtepunt bereikt waarbij er tot 2.000 migranten voorzien van treinkaarten op het station wachtte om de trein te nemen. De politie heeft ze gesommeerd om van het station te vertrekken.

Hongarije probeert met de sluiting van het station de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen en te voldoen aan de afspraken die binnen de EU zijn gemaakt over het ontvangen van asielzoekers.
Volgens de regelgeving is een EU-lidstaat verantwoordelijk voor de asielprocedure, waar een migrant in terecht komt. Omdat de druk te hoog wordt aan de grens van Hongarije en Oostenrijk worden worden de vluchtelingen doorgestuurd.

Alleen al afgelopen maandag reisden zo'n tweeduizend vluchtelingen vanuit Boedapest via Wenen richting München.

Ook Tsjechië is een gewilde route voor de vluchtelingen om Duitsland te bereiken. De Tsjechische politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag zo'n tweehonderd vluchtelingen aangehouden die in treinen vanuit Slowakije en Hongarije Duitsland wilden bereiken.

Bron: Nu.nl