Verbetering sporenplan Utrecht jaar later klaar dan gepland

De verbouwing van het sporenplan rond Utrecht Centraal gaat langer duren en ongeveer 30 miljoen euro meer kosten. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) laten weten. Direct nadat het bekend werd heeft het ministerie samen met ProRail onderzocht hoe de overschrijding kon worden teruggebracht.

Het Financieele Dagblad meldt donderdag dat de spooraanpassing zelf 100 miljoen euro duurder uit zal pakken dan de beoogde 270 miljoen euro. Volgens de krant, die zich baseert op interne documenten van het ministerie, zou de verbouwing een vertraging van een jaar opleveren.

Het FD liet weten dat uit interne verkregen stukken is gebleken dat het ministerie in april een onderzoek heeft ingesteld naar de gang van zaken. De verbouwing van Utrecht Centraal Station zou ProRail in de loop van 2012 boven het hoofd zijn gegroeid. De bouw van deze vernieuwde stationshal zou volgens planning verlopen, en daarbij zal morgen een groot gedeelte worden geopend wat goed is voor 12.000 vierkante meter. Eind volgend jaar moet de verbouwing van de stationshal helemaal klaar zijn.

Reactie ProRail

ProRail laat in een statement op hun website weten dat er geen sprake is van een miljoenenstrop: "Het project DSSU, de spoorvernieuwing dus, loopt een lichte vertraging op door de aanscherping van veiligheidseisen als gevolg van het ongeluk Amsterdam Singelgracht, de aanpassingen van de Beleidsregel Trillingshinder Spoor en de vernietiging van het Tracébesluit Sporen in Utrecht door de Raad van State. Dit is door de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in oktober 2014 gemeld aan de Tweede Kamer. De omvang van de kostenstijging bedraagt naar verwachting 30 miljoen euro (incl BTW), onder meer door aanpassingen in het seinontwerp om de veiligheid te waarborgen. Hierover informeert de staatssecretaris de Tweede Kamer in het najaar. DSSU wordt eind 2016 opgeleverd."

 

Bron: Reformatorisch Dagblad