Utrechter strijdt voor behoud van Utrechtse symbolische tegelvloer

Vele treinreizigers hebben er de afgelopen decennia ongemerkt overheen gelopen: De tegelvloer in de stationshal van Utrecht Centraal die met verschillende kleuren tegeltjes een spoorrails accentueert. Vanwege de verbouwing van de stationshal is ProRail van plan de vloer te slopen, maar Utrechter Johan de Boer strijdt ervoor om dit 'patroon' te laten behouden.

"De vloer symboliseert niet zomaar treinrails, maar is een weergave van wat er destijds te zien was op het station", vertelt De Boer tegenove RTV Utrecht. "De vloer is in 1989 aangelegd en als je kijkt naar het tableau, dan klopt dat exact met wat er destijds beneden was. Dus de perrons zijn aangegeven, maar ook de sporen."

De Boer plaatste vorige week een bericht op Twitter met daarin een foto van de tegelvloer, waarbij hij zich afvroeg of dit stukje historie bewaard kan blijven.

"In Utrecht zie je op verschillende plekken aan de gevels tegeltableaus hangen van bijzondere plekken. Misschien moet er in de nieuwe stationshal een hoekje ingeruimd worden om een stukje van die vloer terug te laten komen, met een mooi verhaal of misschien wel met een mooi gedicht van Ingmar Heytze." vervolgt de Boer.

ProRail heeft laten weten op serieus een deel van de tegelvloer te bewaren. Het is nog niet duidelijk op welke plek deze tegelvloer een terugkeer zal krijgen.