NS belooft illegale Veolia-documenten te vernietigen

De NS gaat alle vertrouwelijke stukken van vervoersbedrijf Veolia in zijn bezit vernietigen. Die stukken had de NS illegaal gekregen tijdens de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Veolia eiste vernietiging daarvan en NS zegt dit nu toe, bevestigde een NS-woordvoerder dinsdag berichtgeving in de Limburgse kranten.

De documenten zullen nog niet direct worden vernietigd., tot het onderzoek naar de fraude is afgerond, meldt een woordvoerder van de NS. "Als we nu stukken vernietigen is dat nadelig voor het onderzoek'', aldus de woordvoerder van de NS. Veolia heeft teleurgesteld geregeerd: "Wij willen zelf bekijken welke vertrouwelijke informatie de NS heeft verkregen en dan samen beslissen hoe die te vernietigen''.

Fraude

De NS had eerder dit jaar een poging gedaan om de aanbesteding van het gehele openbaar vervoer in Limburg te winnen. Het spoorwegbedrijf wou deze onder de naam van dochterondernemeing Abellio dan exploiteren. Het bedrijf heeft wel de aanbesteding gewonnen, maar later bleek dat de NS gefraudeerd had.

Abellio kreeg vertrouwelijke informatie van een oud-directeur van concurrent Veolia, waarop vervolgens NS topman Timo Hughes eerder deze maand is afgetreden, nadat hij een grote rol in de fraudezaak speelde.

Vernietiging

In de brief had Veolia behalve vernietiging van de vertrouwelijke documenten ook een schadevergoeding van miljoenen geëist. Daarop gaat de NS niet in voordat alle onderzoeken zijn afgerond. Deze zullen worden uitgevoerd door het Openbaar Ministerie, de Autoriteit Consument en Markt  (ACM) en de eigen advocaat van de NS.

'NS heeft Veolia in Limburg benadeeld'
Foto: Erik1980 (Wikipedia)

Bron: AD