Nieuwe reizigerstunnel station Zwolle geopend

De nieuwe reizigerstunnel op station Zwolle is sinds vrijdagochtend geopend. Reizigers konden vanaf het vertrek van de eerste treinen meteen al gebruik maken van de tunnel. De officiele opening vond aan het begin van de ochtend plaats, waarna met een druk op de knop de tunnel symbolisch werd geopend door president-directeur Pier Eringa van ProRail en regiodirecteur Ineke van Gent van de NS.

Ook wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle en gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel waren bij de openingsceremonie aanwezig.

Met de opening van de nieuwe tunnel, die ongeveer drie keer zo veel breder is dan de vorige tunnel moet het station voorbereid zijn op een grotere capaciteit van reizigers, die naar verwachting de komende jaren flink zal stijgen. Voornamelijk ook omdat er wordt geïnvesteerd in verbetering van spoor-en busknooppunt Zwolle, wat zorgt voor betere aansluitingen en betrouwbaarder treinverkeer en ander openbaar vervoer.

Busstation

ProRail heeft de tunnel geheel voorbereid op het nieuwe busstation, dat de gemeente Zwolle in 2018 in gebruik wil nemen. Wanneer het busstation aan de noordkant van het station naar de zuidkant verplaatst is, kunnen reizigers makkelijk overstappen van bus naar trein en andersom. De nieuwe tunnel is ook het begin van een verdere ontwikkeling van het stationsgebied: een aantrekkelijke verbinding tussen de binnenstad en het Lübeckplein / Hanzeland.

Ontwerp

De perrontunnel is ruim van opzet (meer dan 100 meter bij 17 meter), maar bovendien ook bijzonder ruimtelijk door de vormgeving. Het ruimte-effect wordt benadrukt door een lijnenspel van 3,2 miljoen mozaïektegeltjes, er zijn vides met daglichtinval, ronde hoeken en glazen liftschachten.

Planning

Na de opening van de reizigerstunnel gaat het werk voor de vernieuwing van het station en de sporen in Zwolle verder. Op 26 juli wordt de traverse weggetakeld. De reizigers hebben er ruim 4 jaar gebruik van gemaakt. Er komen later dit jaar nog winkels in de tunnel en de perronkappen worden nog aangepast op het station. Komende jaren wordt het spoor uitgebreid, vernieuwd en slimmer ingericht.


Foto: Nederlandse Spoorwegen

Bron: RTV Drenthe