Woede om uitspraak ProRail topman over zelfmoord op spoor

Een uitspraak van ProRail-topman Pier Eringa over zelfmoord op het spoor heeft geleid tot een stroom boze reacties op sociale media. Eringa zei gisteren, tijdens de Dag van de Rail in Utrecht: "Als ik na een zelfmoord een sms'je krijg, denk ik: verdorie, waarom niet een minder druk tijdstip uitgekozen?"

Eringa deed de uitspraak in een betoog over vertraging op het spoor. Hij pleit voor een 'pit-stop'mentaliteit vanwege de onnodige vertragingen. Hierdoor moet het personeel sneller handelen om het treinverkeer weer op gang te krijgen.

Een woordvoerder van ProRail bevestigt dat Eringa een hoop negatieve reacties over zich heen kreeg, na zijn uitspraak. Zo wijzen mensen hem op de impact van de zelfmoord op het spoorpersoneel. Veel van hen vinden dat de pas aangetreden topman met het treinpersoneel had moeten praten over de ervaringen bij de zelfmoorden.

Eringa schrijft in een reactie op zijn uitspraak dat zelfmoord op het spoor een ernstige zaak is voor velen:  "Ernstig voor de mensen die het betreft, nabestaanden, machinisten en conducteurs (...) Ik wilde niemand kwetsen. Ik gaf meerdere voorbeelden van storingen op het spoor om de discussie aan te zwengelen om als sector nog meer te doen om storingen te voorkomen en sneller op te lossen wanneer deze zich voordoen.”


Pier Eringa eerder tijdens een officiele opening van de verkeersleidingspost te Utrecht.
Foto: Treinenweb

Bron: NOS