Gemeenteraadsleden Leiden tegen sluiting poortjes Leiden Centraal

Een groot deel van de gemeenteraadsleden van Leiden zijn tegen de sluiting van de OV-poortjes van de stationshal van Leiden Centraal, en dat standpunt lijkt niet af te zwakken. De stationshal wordt veel als doorgang gebruikt om vanaf het centrum naar de andere zijde van de stad te gaan.

Volgens gemeenteraadslid Jos Olsthoorn (GroenLinks) zouden poortjes niets meer dan schijnveiligheid bieden: ,,Hoe verschrikkelijk en belachelijk geweld tegen NS-personeel ook is, de poortjes zijn geen adequaat middel om dat tegen te houden.'' De Nederlandse Spoorwegen spreekt dit echter tegen, volgens een woordvoerder zou de sluiting van de poortjes op Rotterdam Centraal al aantoonbaar hebben geleid tot minder zwartrijders. Met dit feit zou de NS al het voornemen hebben om de poortjes in de zomer van dit jaar de poortjes op Leiden Centraal te sluiten. Wel voegde de woordvoerder van het spoorwegbedrijf toe dat ze eerst met het stadsbestuur een oplossing willen zoeken voor de reizigers die de doorgang gebruiken als passage. De NS hoopt dat deze overeenstemming voor de zomer rond zal zijn.

Poortjes verwijderen

Wethouder Robert Strijk (Verkeer, D66) heeft er een hard hoofd in en denk dat de poortjes pas in aankomend najaar dicht zullen gaan. Welke oplossing er wordt gekozen voor passanten is nog niet duidelijk, maar als het aan de partijen SP en GroenLinks ligt gaan de poortjes gewoon weg en worden deze vervangen door in- en uitcheck-zuiltjes. Roeland Storm (CDA) wijst er eveneens op dat het gaat om een openbare weg die NS niet zomaar kan afsluiten. Dick de Vos (Partij voor de Dieren) twijfels over het standpunt binnen de gemeente. ,,Het kan niet zo zijn dat een bedrijf, ook al is het een staatsbedrijf, een stuk openbare ruimte claimt'', wel steunt hij de NS met haar standpunt: ,,We hebben ook begrip voor het NS-standpunt. In Rotterdam is het zwartrijden afgenomen en daarmee de veiligheid van NS-personeel toegenomen.''

De enige partij binnen Leiden die de NS volledig steunt is de VVD. 'Wij steunen NS in haar voornemen van het sluiten van de poortjes. De aanpak van zwartrijden en onveiligheid in trein en op het station vragen helaas om deze maatregel', aldus raadslid Dorien Verbree.


Foto: M.M. Minderhoud

Bron: Leidsch Dagblad