Station Rotterdam uitgesproken als 'Gebouw van het Jaar'

Het Beste Gebouw van het Jaar is station Rotterdam Centraal. Dat heeft de Branchevereniging van architectenbureaus (BNA) donderdag bekendgemaakt na dat de jury unaniem het met elkaar eens was.

"De jury heeft gezocht naar zaken waar iets op aan te merken viel maar vond ze niet. Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw, dat klinkt als een klok: het Beste Gebouw van 2015'', aldus juryvoorzitter Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Volgens de jury is het de ontwerpers gelukt om een 'moderne overstapmachine' te maken. De uitreiking waaraan 120 inzendingen voor waren binnengekomen vond voor de tiende keer plaats.

"Door de overkapping van de stationshal door te trekken tot de ingang van de metro, is niet alleen een logische verbinding tussen boven- en ondergronds openbaar vervoer gecreëerd, en tussen de voor- en achterzijde van het station, maar ook een grandioze entree naar de stad.''

De bouw van het treinstation heeft in totaal 12 jaar geduurd, maar ging niet zonder slag of stoot. Zo werden onlangs een aantal nostalgische letters van de tekst 'Rotterdam Centraal' uit een loods gestolen. De diefstal bleef onopgelost, maar de letters werden wel door replica's vervangen.
Op 13 maart 2014 werd het station feestelijk geopend door Koning Willem-Alexander.