Ex-topman NMBS wil niet praten met enqûetecommissie Fyra

De ex-topman van de Belgische spoorwegen NMBS weigert voor de parlementaire enquêtecommissie over het Fyra-debacle te verschijnen. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard dinsdag. Leo Pardon vindt het "onzinnig om te praten op basis van herinneringen".

Pardon geldt als een van de belangrijkste hoofdrolspelers in het onderzoek naar het Fyra-debacle, omdat hij de verantwoordelijk was voor de aanbesteding van de Italiaanse trein in België. Pardon heeft in 2007 zijn werk overgedragen vlak voordat hij met pensioen is gegaan. Doordat hij afkomstig is uit België kan hem niet de verplichting worden opgelegd om te verschijnen voor de commissie.

Een woordvoerder van de enquêtecommissie wilde niet inhoudelijk reageren op het bericht. De commissie, die maandag is begonnen met de openbare verhoren, doet geen mededelingen over de totale lijst van veertig betrokkenen die ze als getuige onder ede wil horen. Wel wordt per week bekendgemaakt wie er voor de commissie zal verschijnen. Of Pardon op de lijst staat, wilde de zegsman dus niet zeggen. Maar iedereen die de commissie wilde hebben, is er, voegde hij eraan toe.

De snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel werd in 2013 van het spoor in Nederland en België gehaald, omdat de trein alleen maar problemen gaf.


Foto: Michael Day

Bron: De Telegraaf