Weer langdurige staking bij Duitse spoorwegen

De stakingsacties bij de Deutsche Bahn zullen weer hervat worden. Treinreizigers zullen van dinsdag 5 mei tot en met zondag 10 mei 9:00 last hebben van een verstoorde dienstregeling. Ook reizigers van en naar Duitsland zullen vanuit Nederland hinder ondervinden.

De Deutsche Bahn meldt via huin reisplanner dat de Intercitytreinen (Fernverkehr) hinder zullen ondervinden. Zo zal de IC Berlijn alleen rijden tussen Amsterdam en Bad Bentheim, en zal de CityNightLine op 4 mei al niet meer gaan rijden.

Compromis

Spoorwegbedrijf Deutsche Bahn riep de vakbond GDL zondag tevergeefs op om met een arbitrageovereenkomst tot elkaar te komen. Bestuurder Ulrich Weber van Deutsche Bahn meldde dat er een aantal compromissen mogelijk zouden zijn. Het bedrijf wil de lonen van machinisten vanaf 1 juli in twee stappen in totaal met 4,7 procent verhogen, en daarbij een eenmalige uitkering van 1.000 euro uitgeven. De vakbond zelf heeft aangegeven pas tevreden te zijn met een loonsverhoging van 5 procent plus een uur inkorting van de werkweek.

De Deutsche Bahn vindt de staking ongepast en overdreven. "GDL berokkent treinreizigers, Deutsche Bahn en ook de Duitse economie enorme schade'', aldus het bedrijf. Dagelijks nemen 5,5 miljoen Duitsers de trein.

Goederenvervoer

Door de staking zal ook het goederenvervoer stil komen te vallen. De Deutsche Bahn (in Nederland bekend als DB Schenker) neemt daarnaast ongeveer een vijfde deel van het totale goederentransport voor zijn rekening. Deze staking zal al vandaag ingaan.

Economische instituten hebben al gewaarschuwd dat een staking zal leiden tot een dagelijkse economische schade van 100 miljoen euro.

Staking

Door de conflicten tussen de Deutsche bahn en de spoorwegvakbond GDL is het treinverkeer de laatste maanden al vaker ontregeld. Het zou nu al om de zevende keer gaan dat er gestaakt wordt in het slepende conflict. De laatste staking vond plaats op 22 en 23 april.

Reisadvies

De komende dagen zal NS International meer informatie op haar website plaatsen over de staking bij DB. Tijdens de staking is het gebruikelijk dat treinreizigers hun ticket kostenloos kunnen annuleren. 


Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger