Vanaf vandaag stationsverbod voor overlastgevers

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu voert het stationsverbod voor mensen die overlast veroorzaken op stations versneld in. Vanaf vandaag mogen overlastgevers na zo'n verbod niet langer op het station komen. 

De staatssecretaris is tot dit besluit gekomen na diverse geweldsincidenten in het openbaar vervoer de laatste periode. De wetswijziging moet vervoerders de mogelijkheid geven om op te kunnen treden tegen overlastgevers, "ook als die niet met het openbaar vervoer reizen".

Mansveld noemt drugsdealers als voorbeeld. "Dit verbijfsverbod moet een bijdrage leveren aan een prettig verblijf op de stations en een veilige reis voor passagiers en personeel."

Een stationsverbod kan worden opgelegd door een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van de vervoerders. Mensen die er eentje opgelegd krijgen hoeven niet van plan te zijn geweest om van het openbaar vervoer gebruik te maken.

Het overtreden van het opgelegde verbod is strafbaar. Hier staat een gevangenisstraf van van twee maanden voor of een geldboete van 4.050 euro.

Bron: Nu.nl