NS bereidt zich voor op Koningsdag 2015

Aanstaande maandag is het weer Koningsdag, en op zondag en maandag zal het weer razend druk worden in de steden zoals Amsterdam, Eindhoven, Breda en Arnhem. Daarom rijdt de NS die dag een speciale 'oranje dienstregeling' om de grote massa's aan feestvierders veilig en snel op hun plaats van bestemming te krijgen.

Om de drukte te kunnen verwerken zullen er op een aantal trajecten langere treinen rijden dan als op een normale werkdag. Tevens roept de NS op aan reizigers om van te voren hun OV-Chipkaart op te laden om lange wachtrijen bij de kaartautomaten te voorkomen. De on-line aanschaf van een E-Ticket is tevens ook mogelijk.

Ook is het sinds kort mogelijk om bij een automaat tot acht dagen voor de reis een wegwerp- chipkaartje te kopen.

Dienstregeling

Vanwege de verwachte drukte op Amsterdam Centraal, heeft NS International de dienstregeling aangepast. Alle internationale treinen rijden op maandag 27 april niet van en naar Amsterdam Centraal. Afhankelijk van de bestemming rijden deze treinen tot en vanaf de stations Schiphol, Utrecht Centraal of Amersfoort. De NS adviseren reizigers tenminste een half uur eerder uit Amsterdam te vertrekken om de internationale trein te halen.

Om de doorstroming te bevorderen is Station Amsterdam RAI op maandag 27 april gesloten voor zowel de trein als de metro. Reizigers wordt aangeraden om te reizen naar Amsterdam Zuid. Er stoppen geen trams en bussen, maar wel metro's op station Amsterdam Centraal.

Handhaving

Net als de afgelopen jaren is het meenemen en nuttigen van alcohol in de treinen en de stations op zondag en maandag verboden. De handhaving ervan gebeurt volgens de NS steekproefsgewijs. Ook zal er door toezichthouders streng worden opgetreden naar feestvierders die over de sporen wandelen, mensen die betrapt worden mogen direct hun portemonee trekken en de boete betalen. Ook mobiele camera's zullen op strategische plekken worden geplaatst om het spoor in de gaten te houden. 

Vooral rond Amsterdam Centraal ontstonden in het verleden enorme logistieke problemen doordat reizigers op Koninginnedag de deuren openden in treinen die voor het station stonden te wachten.