Bedreiger die conducteur mes op keel zette voor 4 maanden de cel in

De 50-jarige dakloze Turk Tekin K. moet 4 maanden de cel in omdat hij een conducteur een mes op de keel zette. In maart kregen twee andere mannen die een conducteur en een machinist in elkaar sloegen, ook maanden cel aan hun broek. 'Maar een paar maandjes cel schrikt niet af.'

De bedreiger zou tijdens Tweede Paasdag een conducteur hebben aangevallen omdat hij een 'een vuist met ijzer' zag. Hierop besloot Tekin een mes tegen de keel van de conducteur te duwen. De conducteur kwam er zonder kleerscheuren en zonder verwondingen vanaf waarna de dader werd opgepakt. Uiteindelijk is hij via het supersnelrecht voor de rechter worden gesleept waarna hij versneld zijn straf te horen kreeg.

Berouw

De uit Duitsland afkomstige Turk die zei in Nederland asiel te willen aanvragen, toonde weinig berouw. Met de conducteur gaat het niet best, zei een jurist van de NS tijdens de zaak in Breda. De man draait nog slechts kleine, weinig stressvolle diensten en overweegt zijn baan op te zeggen na het incident waar hij vreesde voor zijn leven.

Volgens Tekin overdrijft de conducteur dat 'zo veel mogelijk'. Tekin zei dat juist híj zich bedreigd voelde. "Deze conducteur hoort niet met mensen om te gaan.'' De rechter had daar weinig begrip voor en veroordeelde K. tot 6 maanden cel waarvan 2 voorwaardelijk.

'Niet niks'

Volgens Wim Eilert van de vakbond voor rijdend personeel VVMC is het daarom jammer dat K. 'slechts' 4 maanden de cel in hoeft. Een maand geleden kregen twee mannen die in december in Almelo een conducteur en machinist in elkaar sloegen, ook 'niet meer dan' 8 en 4 maanden cel.

,,Ik vond 'Almelo' al een straf aan de lage kant en dat vind ik van die straf van gistermiddag ook,'' zegt Eilert. ,,Iemand een mes op de keel zetten, dat is verdomme niet zomaar iets. Kijk, we hebben met z'n allen een paar goede maatregelen genomen om het werk in de trein veiliger te maken. Die maatregelen moeten we een kans geven en we mérken ook dat politie er sneller bij is. Maar bij dat alles hoort ook een afschrikwekkende straf. Hoe hoog dat dan is, weet ik niet. Maar dat gevoel hebben ik en veel NS-personeelsleden met mij, in elk geval niet bij een paar maandjes cel.''
 

Bron: AD