Vanaf 2017 extra goederentreinen over Brabantroute

Het aantal goederentreinen dat over het spoor door Brabant rijdt, zal de komende jaren meer dan verdubbelen. Spoorvervoerder ProRail verwacht dat er vanaf 2017 tot aan 2023 dagelijks maximaal 135 goederentreinen over de zogeheten Brabantroute langs Breda, Rijen, Tilburg en Eindhoven gaan rijden. Nu rijden er gemiddeld nog vijftig per dag over het spoor.

De toename van het goederenverkeer is het gevolg van werkzaamheden aan de Betuweroute in Duitsland. Daar wordt een aansluiting van 70 kilometer nieuw spoor tussen Emmerich en Oberhausen gerealiseerd. met dat project is zo'n 1,5 miljard euro gemoeid.

Hoewel de door de forse groei van het aantal goederentreinen de overlast van eht geluid zal toenemen, blijft volgens ProRail de overlast beperkt binnen de huidige normen. Behalve in Venlo, hier worden de normen overschreden en zullen als maatregelen dempers op de rails worden geplaatst. Ook worden goederenvervoerder gevraagd om stillere en dempende goederenwagons te gebruiken.

Om risico's met vervoer van gevaarlijke stoffen te beperken zullen deze treinen zoveel mogelijk via de Betuweroute zullen blijven rijden, welke de bevolkte gebieden juist ontlast, en ook speciaal voor goederenvervoer is aangelegd.

De extra treinen die vanaf 2017 over de Brabantroute zullen gaan rijden, worden zoveel mogelijk verdeeld over de dag ingezet. Het normale treinverkeer door Brabant zal volgens ProRail geen hinder ondervinden van het goederenvervoer.

Bron: BN de Stem