'Rondje om de kerk' scheelt 200 miljoen

Het invoeren van een 'rondje om de kerk', waarbij NS-personeel op vaste trajecten wordt geingeroosterd levert niet alleen de reiziger voordeel op, maar is ook veel goedkoper. Dat zegt directeur Anne Hettinga, directeur van Arriva die onlangs een berekening heeft laten maken door de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Volgens Hettinga zou het op jaarbasis 200 miljoen euro schelen door NS-personeel op vaste trajecten in te zette De NS zegt het tevenovergestelde en beweert dat zo'n systeem 60 miljoen per jaar duurder is. "Totale onzin", zegt Hettinga in De Telegraaf. "Je kunt met het rondje om de kerk veel efficiënter werken."

Onderzoek

De Tweede Kamer wil dat staatsecretaris Mansveld (Infrastructuur) een onderzoek laat uitvoeren naar het rondje om de kerk. ,"We vragen de bewindsvrouw deze optie te onderzoeken", zegt VVD-kamerlid Betty de Boer.

"Nu zorgt het uitwaaieren van machinisten er bij storingen voor dat er onduidelijkheid is waar de machinist ingezet moet worden. Zo'n sneeuwbaleffect van storingen kun je ondervangen met trajecten met een vaste machinist." Ook het CDA, D'66 en PVV hebben aangegeven open te staan voor een onderzoek.

Omstreden

Het voorgestelde zogeheten 'rondje om de kerk' geldt al jaren als omstreden, omdat treinpersoneel ooit fel actievoerde tegen de invoering dit systeem. Het zou het netwerk stabieler maken, maar voor machinisten zou het werk door de vaste trajecten als saai kunnen worden ervaren.

Bron: AD