NS beëindigt belastingconstructie via Ierland

De Nederlandse Spoorwegen hebben woensdagochtend bekend gemaakt dat zij geen nieuwe treinen meer zullen bestellen via het dochterbedrijf in Ierland. De aankoop zal nu weer via Nederland lopen, waarmee ze ook weer winstbelasting zullen betalen. Dat heeft minister Dijsselbloem woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Voor lopende contracten geldt een afbouwperiode totdat de concessie van de NS in 2024 zal aflopen. Dan zal er voor 90% aan belasting via Nederland worden betaald. De overige 10% zal de jaren daarna volgen.

Enkele jaren geleden werd duidelijk dat  de Nederlandse Spoorwegen al sinds 1999 voor zeker 250 miljoen euro (tot aan 2012) aan belastingen ontweken via een constructie in Ierland.

Minister Dijsselbloem (Financiën) schreef later in 2013 in een brief aan de Tweede Kamer al dat hij de belastingontduik-constructie "onwenselijk acht en beëindigd wenst te zien". Zowel de NS als het ministerie van Financiën willen niet ingaan op de kwestie, omdat er binnenkort een brief naar de Kamer zou worden gestuurd.

Het spoorwegbedrijf heeft vorig jaar ongeveer 11 miljoen euro aan vennootschapsbelasting in Ierland betaald. In Ierland bedraagt die belasting 12,5 procent, terwijl er voor Nederland een percentage geldt van 25%.

Bron: De Telegraaf