Zwart reizen eenvoudig met 'oude' jaartrajectkaart

NS-reizigers met een oude variant van de NS Jaartrajectkaart kunnen al bijna een jaar gratis reizen buiten hun traject, zonder dat dit bij controle in de trein vaak aan het licht komt. Deze vorm van zwart reizen bevestigt een woordvoerder van de NS vrijdag aan nieuwssite NU.nl, naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad.

De fout is ontdekt door een redacteur van die krant, die het gebrek in het OV-chipkaart systeem tegen kwam.

Inmiddels is de NS bezig om het gebruik van de oude Jaartrajectkaart uit te faseren. Reizigers met deze kaart moeten buiten hun traject een digitaal kaartje aanschaffen. Met de nieuwe variant van de kaart kan buiten het traject op saldo worden gereisd.

Verwarring

De overgangsfase naar de nieuwe jaartrajectkaart zorgt voor enige verwarring, zo legt de NS-zegsman uit. Hoewel conducteurs in theorie wel kunnen zien dat iemand niet daadwerkelijk is ingecheckt, wordt vaak aangenomen dat er sprake is van een nieuwe Jaartrajectkaart en dus dat de reiziger betaald heeft.

Zodra een reiziger met zijn 'oude' kaart uitcheckt wordt er geen geld afgeschreven. Bij een controle wordt er alleen gezien dat er nog voldoende op de kaart staat.

De NS spreekt van een "ingecalculeerd risico" en laat weten dat misbruik nauwelijks voorkomt. Vanaf juni zullen alle 'oude' jaartrajectkaarten moeten zijn vervangen waardoor vrij reizen buiten het traject om niet meer mogelijk moet zijn.

Bron: Nu.nl