Keuzedagen voor ouderen weer op papier

De keuzedagen voor houders van een Voordeelurenabonnement komen er ook weer in papieren vorm. Dat heeft NS na gesprekken met Rover en Unie KBO besloten. Beide consumentenorganisaties kregen veel klachten over de ‘verchipte’ keuzedagen.

Vanaf februari zullen de keuzedagen zowel op papieren wegwerpchipkaarten als digitaal reisproduct worden aangeboden. Wel vraagt NS voor de papieren vrije reiskaarten een extra toeslag van 10,50 euro.

Digitaal te ingewikkeld

De voordelige keuzedagen die 60-plussers bij hun Voordeelurenkaart kunnen aanschaffen, worden sinds juli 2013 enkel als digitaal reisproduct voor de ov-chipkaart aangeboden. Dit digitale systeem bleek voor veel reizigers te ingewikkeld: zo is deze digitale keuzedag niet op ieder station beschikbaar en verschillen de oplaadautomaten in gebruik. Ook realiseren reizigers zich niet altijd het risico als ze daags tevoren alvast de keuzedag op hun chipkaart zetten: na de eerstvolgende check-in is de keuzedag geactiveerd.

Terugkeer papieren keuzekaart

"Rover en Unie KBO hebben altijd gepleit voor de terugkeer van de papieren keuzedag en zijn hierover, gewapend met een zwartboek vol klachten, sinds mei 2014 in gesprek met NS. Daarop heeft NS nu, na een adviesaanvraag in het Locov waarop de consumentenorganisaties positief reageerden, besloten een grote groep reizigers alsnog de keuze te geven tussen papieren en digitale keuzedagen", aldus Manon Vanderkaa, directeur van de Unie KBO.

Ook reizigers die hun Voordeelurenabonnement uit onvrede met de digitale keuzedagen hebben opgezegd sinds juli 2013 worden met dit aanbod benaderd. "Een mooi gebaar van NS", aldus Ineke van der Werf, directeur van Rover. "We hebben het altijd betreurd dat door het verchippen van de keuzedagen een grote groep reizigers zich genoodzaakt zag om verder af te zien van het reizen met NS. Hopelijk worden zij nu weer verleid tot het reizen per trein.”

Opgelucht

Rover en Unie KBO zijn opgelucht dat keuzedag-reizigers binnenkort echt de keuze krijgen. Wel betreuren de consumentenorganisaties de extra toeslag van € 10,50 die NS vraagt voor de zeven keuzedagen op papier. De keuzedagkaarten zijn eerder al fors duurder geworden. Zo kostten ze eerst slechts 14,00 euro, nu 24,50 euro. Papieren keuzedagkaarten zullen straks dus 35 euro kosten. Daarbij komen nog de kosten van het reguliere abonnement. In totaal maken 500.000 ouderen gebruik van de keuzedagkaarten.

Bron: Treinreiziger