"NS verdiende 2,5 miljoen euro aan transport van joden tijdens WOII"

De NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 409.000 gulden verdiend met het transport van meer dan honderdduizend joden uit Nederland. Het bedrag zou inmiddels een waarde hebben van 2,5 miljoen euro.

Het nieuws werd dinsdagavond bekend gemaakt in het televisie programma Brandpunt. Johannes Houwink ten Cate heeft aan de hand van de de bewaarde facturen die de Nederlandse Spoorwegen naar de nazi's stuurden berekend dat het om 409.000 gulden zou gaan, wat nu omgerekend 2,5 miljoen euro is. De NS heeft in totaal dertig rekeningen uitgeschreven, die betaald moesten worden, als dit niet gebeurdde volgende er een aanmaning.

Het spoorbedrijf liet tijdens de Tweede Wereldoorlog 93 treinen naar kamp Westerbork rijden. Daar vandaan vertrokken er andere treinen die door de Duitsers werden gereden om de joden naar Duitsland te deporteren.

Reactie NS

De NS betuigde in 2005 voor het eerst spijt over haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de transporten van joden naar Duitsland. Tot een financiële compensatie aan de nabestaanden van de Holocaustslachtoffers kwam het niet, aldus Brandpunt.

Naar aanleiding van het nieuws liet de NS weten zich "sterk verantwoordelijk te voelen voor de rol die het bedrijf in de oorlog heeft gespeeld". Ze hebben aangegeven open te staan voor gesprekken met nabestaanden, en hebben ook aangegeven diverseherdenkingmonumenten te hebben geplaatst.

 

Bron: Nu.nl