Fraude met InterCity Direct toeslag is mogelijk

Door een blunder van de de NS kunnen treinreizigers heel gemakkelijk frauderen met toeslag-tickets voor de IC Direct, die tussen Amsterdam en Breda rijdt, en waarvoor tussen Schiphol en Rotterdam een toeslag vereist is.

De fraude zit in het e-ticket die je via de website van de NS uit kan printen. Een toeslag e-ticket kost € 2,30 ongeacht je eerste of tweede klas rijdt, en is officieel alleen geldig voor één enkele rit in een richting. Reizigers die op dezelfde dag weer terug willen reizen moeten dan opnieuw een nieuw e-ticket gebruiken of toeslagproduct op hun chipkaart hebben geplaatst.

Doordat er op het e-ticket de reisrichting ontbreekt, is het mogelijk om deze ook te gebruiken in de tegengestelde richting. Volgens de website Treinreiziger zou de NS nog niet in staat zijn om de barcode op het papieren e-ticket te kunnen controleren.

Aanvankelijk gaf de NS via Twitter aan dat een e-ticket gebruikt kon worden als dagretour-toeslag, maar op het navragen van de redactie van Treinreiziger gaven ze aan dat ze geloven 'in de goedheid van de mens'.

Als het traject op het e-ticket wordt vermeld, zoals ook bij alle andere treinkaartjes, wordt het frauderen een stuk moeilijker. Ook zal de NS de barcodes in de toekomst gaan controleren.

Ook een woordvoerder van de NS kon tegenover de Telegraaf de fraude bevestigen: "Je kan fraude nooit helemaal tegen gaan. Maar ik wil tegen reizigers zeggen: dit mag niet.". Ook meldt het spoorbedrijf tegenover de Telegraaf dat de meeste mensen gebruik maken van het 'inchecken van de toeslag' op hun OV-chipkaart, en dat de papieren e-ticket niet vaak gebruikt wordt.

Bron: De Telegraaf