Treinverkeer weer geleidelijk opgestart na ijzelproblemen

De treinenloop is zaterdag rond 11.00 uur weer geleidelijk opgestart, na de hele ochtend flinke hinder te hebben gehad van winters weer. De NS waarschuwt wel dat het nog enige tijd zal duren voordat de treindienst volledig volgens plan rijdt.

In het hele land vielen veel treinen uit. Vanaf en naar Amsterdam, Alkmaar, Utrecht en Amersfoort reden er gedurende de zaterdagmorgen helemaal geen treinen. Inmiddels komt daar het treinverkeer weer op gang. Wel gelden er in het noordoosten nog steeds beperkingen vanwege de winterse omstandigheden.

Prorail verwacht dat rond 14.00 uur alles weer rijdt, maar ''misschien nog niet helemaal volgens het spoorboekje'', aldus een woordvoerster. De NS hoopt aan het begin van de middag meer duidelijkheid te kunnen geven.

IJzelafzetting op de bovenleidingen

Het treinverkeer was door ijzelafzettingen op de bovenleidingen op diverse trajecten gestaakt. Doordat er ijsel op de bovenleidingen zit kunnen de treinen geen stroom krijgen. Inmiddels zijn deze problemen voorbij en wordt het treinverkeer in het hele land weer opgestart vanuit het westen.

Vrijdag was aangekondigd dat in het zuidoosten van het land de dienstregeling zou worden aangepast, maar zaterdag bleek dat de ijzel in het hele land op het spoor toegeslagen te hebben.

De NS zei via een radioprogramma dat ze de weersomstandigheden hadden onderschat. "Helaas is het weer grillig", zei een woordvoerster in het Radio 1 Journaal.


Een winterse foto van Centraal Station Amsterdam
(Archieffoto: Jos van Zetten)

Bron: Nu.nl