SMMR bestolen van onderdelen locomotief

Voor de tweede keer in een half jaar is de Stichting Museum Materieel Railion geconfronteerd met inbraak in de cabine van de locomotief 2225. Al eerder werden er een rijrichtingkruk, met ingeslagen nummer '2225', en een schildje van de apparatenkast ontvreemd.

Op maandag 22 december 2014 moest de bemanning van de locomotief tot haar grote ongenoegen vaststellen dat alle meldlampen uit een deel van de cabine waren verdwenen.

Het ontvreemde schildje met daarop de tekst 'Grootste snelheid 100 km per uur' is overigens niet origineel, maar vervaardigd van kunststof. Het vertegenwoordigt daarom geen enkele waarde. Deze is door een van de medewerkers van de stichting vervaardigd.

Voor de verdwenen meldlamp-armaturen die afgelopen week ontvreemd zijn geldt helaas een ander verhaal. Ze zijn in hoge mate bepalend voor het aanzien van de cabine en ook nog eens niet vervangbaar. De SMMR zegt hierdoor ernstig gedupeerd te zijn voor het uitvoeren van hun activiteiten.

Zowel het bestuur van de SMMR, als de juridische eigenaresse van de 2225 (DB Schenker Rail Nederland) nemen de zaak hoog op. Een niet-complete museumlocomotief is immers niet inzetbaar. De stichting zelf evenals DB Schenker zet alles op alles om de dader(s) op te sporen. Ook DNA-materiaal en vingerafdrukken zijn volgens de stichting afgenomen om mogelijk tot een match te komen.

Ondanks de hoge inzet van hun kant wil de SMMR de dader(s) nog wel een laatste kans bieden. Ter voorkoming van vervolging (waaronder het verhalen van de gemaakte kosten) kunnen zij de  eigendommen anoniem aan het onderstaande adres retourneren.

DB Schenker Rail Nederland
T.a.v. Stichting Museum Materieel Railion
Develsingel 11
3333 LD Zwijndrecht


De 2225 bij het Station van Zuidbroek, op terugweg van de STAR te Stadskanaal. (Foto: Spoorjan)

Bron: SMMR