Spoorwegpersoneel kampt vaak met geweld

Van de conducteurs en machinisten werd 94 procent het afgelopen jaar een of meerdere keren geconfronteerd met agressie. Tweederde van het personeel had te maken met lichamelijke geweld.

De resultaten zijn bekend gemaakt in een representatieve enquête onder 873 leden van spoorvakbond VVMC in samenwerking met het het Algemeen Dagblad.

Volgens de enquête is schreeuwen, schelden en intimidatie 'haast normaal' te noemen, en wordt er regelmatig ook bedreigd, gespuugd en geduwd, volgens het onderzoek. Ook ergere incidenten waarbij conducteurs de trein uit worden geduwd, naar de keel gegrepen worden worden genoemd.

Slechts tien procent van de medewerkers ga aan zich veilig te voelen.

Meer beveiliging

De personeelsleden op de trein willen daarom dat er meer beveiliging en politie wordt ingezet. De bond zegt dat de ''schokkende'' uitkomsten aantonen dat het de spuigaten uitloop en vindt dat NS en politiek maatregelen moeten nemen, nu de noodklok geluidt lijkt te worden.

De VVMC heeft aangegeven dat ze al een jaar geleden een brandbrief over agressie en geweld naar minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) te hebben gestuurd. Ook wil de vakbond opnieuw met hem in gesprek als hij op 20 januari in Amsterdam een werkbezoek brengt aan het spoorpersoneel die daar in grote getale aanwezig zal zijn.

Een woordvoerder van de NS zegt dat ze in samenwerking met de politie agressie tracht te voorkomen, door bijvoorbeeld camera’s in te zetten en een maximale schadevergoeding te eisen.

Bron: Nu.nl