NS wint prijs met transparante jaarverslag

De Nederlandse Spoorwegen heeft De Kristal 2014 gewonnen. Dit is de prijs die uitgereikt wordt aan het bedrijf met het meest transparante jaarverslag van Nederland. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken donderdag laten weten.

De NS heeft de strijd tussen 450 andere deelnemende bedrijven gewonnen door als enige in geld uit te drukken wat de impact van haar activiteiten is op het milieu en de maatschappij. Zo heeft de NS in het rapport vermeld wat de maatschappelijke kosten zijn bij geluidshinder van het treinverkeer.

Minister Henk Kamp (Economie) vindt het compliment waard: "NS toont lef door eerlijk en transparant te zijn over de neveneffecten van haar activiteiten. Door deze effecten in haar jaarverslag weer te geven, ontstaat een realistischer beeld van winst en verlies. Zo kan iedereen zien in welk mate het bedrijf daadwerkelijk maatschappelijk verantwoord onderneemt."

In 2013 won Philips de prijs met hun meest transparante jaarverslag.

De Kristal is een prijs die bedrijven moet aanzetten maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het is een initiatief van Economische Zaken en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). In 2013 ging de prijs naar naar Philips.