Zaterdag eerste trein als proef door spoortunnel Delft

Voor het eerst sinds de bouw in 2009 begon rijdt er komende zaterdag een trein door de nieuwe spoortunnel in Delft. Het gaat om een testtrein met genodigden en journalisten. Met deze rit wil ProRail alle systemen in de tunnel uittesten.

De nieuwe tunnel met het station moet in het voorjaar van 2015 open gaan voor publiek, en zal daarmee het oude station vervangen die bovengrond gelegen is. De bouw van het nieuwe station met de tunnel heeft 650 miljoen euro gekost en zal volgens ProRail ruimte bieden aan tienduizenden bezoekers. De kosten zijn gefinancieerd vanuit het rijk, de provincie Zuid-Holland, de stadsregio's Haaglanden en Rotterdam en de gemeente Delft.

Financieel gezien schiet de gemeente er bij in. De ontwikkeling van de spoorzone op de plek van het viaduct is een tegenvaller. Er zouden onder meer 1200 woningen worden gebouwd, maar projectontwikkelaars hebben zich teruggetrokken. Delft is hierdoor gedwongen de komende jaren fors te bezuinigen.

Het nieuwe station zal een ruime hal kennen, en een uniek plafond met Delftse kunst en ook zal er daglicht op de perrons aanwezig zijn. Het oude station zal blijven bestaan maar geen functie meer krijgen als stationsgebouw.


Het nieuwe stationsgebouw van Delft.
Foto: Gerard Stolk

Bron: Algemeen Dagblad