NS wil wifi in treinen en station onderbrengen bij één provider

De NS heeft de plannen om de draadloze internet via WiFi op zowel de stations als in de treinen onder te brengen bij één provider. Op dit moment wordt de WiFi-voorziening op de stations beheerd door de KPN, en in de trein wordt T-Mobile als provider gebruikt.

Volgens de NRC is de spoorvervoerder bezig om een aanbesteding op te zetten waarbij alle drie de telecomproviders zijn uitgenodigd om een er op te bieden. De eis is dat ze op zowel de stations als in de treinen een wifi-signaal kunnen leveren. In de trein wordt de toegang op dit moment gelegd via 3g. De NS wil nog niet vertellen wanneer de aanbesteding gaat lopen, wel is duidelijk dat het huidige contract met T-Mobile voor het WiFi-netwerk in de trein nog tot 1 april 2015 loopt. Evenmin is duidelijk of het bedrijf over wil stappen op het snellere 4g-netwerk en of het ook nog meer stations wil gaan voorzien van het gratis WiFi-netwerk. Ook is er nog geen duidelijk over de toekomst van het WiFi in de trein, en of deze gratis aangeboden kan blijven.

Niet ideaal

De huidige situatie waarbij er op zowel de stations als in de treinen een verschillend netwerk is, is volgens de NS niet ideaal. Zo moeten de mobiele apparaten steeds verbinding maken met verschillende netwerken. Met een enkele aanbieder zou dit probleem verholpen kunnen worden.

Datagebruik

De NS is sinds april vorig jaar zelf verantwoordelijk voor het WiFi-netwerk in de treinen, waarbij provider T-Mobile verantwoordelijk is voor de dataverbinding via het mobiele 3g-netwerk. Volgens de NS blijft het dataverbruik stijgen. Hierbij is er wel sprake dat de NS vormen van overmatig dataverkeer mag weigeren, waaronder het gebruik van streaming zoals YouTube en videodienst NetFlix. Dit is uiteindelijk besloten door de ACM om het netwerk voor andere gebruikers stabiel te houden. Ook heeft de NS aangekondigd dat ze de snelheid van WiFi in de treinen aan zullen pakken door het dataverbruik per gebruiker beter te verdelen.