'ProRail moet tijdelijk stoppen met nieuwe projecten'

Spoorbeheerder ProRail moet voorlopig geen projecten ter hand nemen, zolang geen orde op zaken is gesteld bij het toezicht op de aannemers die namens ProRail deze werkzaamheden uitvoeren. Dat stelt Maatschappij Voor Beter OV. De aanleiding hiervoor is het uit de hand lopen van de aanpassing van een spoorviaduct over de A1 en de verbouwing van het station van Tilburg.

Bij beide projecten ging het grondig mis. Een vooraf geconstrueerd viaduct bleek bij de A1 niet overeen te komen met de afstand tussen de funderingen en op het station van Tilburg stortte een voormalig postperron in en bleek de bouwkundige planning bij lange na niet te worden gehaald.

“Het kan niet zo zijn, dat passagiers vele dagen langer dan was afgesproken niet of nauwelijks kunnen reizen door uitgelopen werkzaamheden,” zegt Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst. “Dat het werk door aannemers wordt uitgevoerd, doet niets af aan de verantwoordelijkheid van ProRail. Daarom dient ProRail het toezicht op aannemers, zowel bij de voorbereiding als bij de uitvoering, te verbeteren. Tot dat is verwezenlijkt, zouden geen nieuwe projecten moeten worden gestart aangezien de kans blijkbaar te groot is dat reizigers met onaanvaardbare hinder worden geconfronteerd.”

"Uiteraard dient werk dat nodig is voor een veilig gebruik van de spoorinfrastructuur wél gewoon door te gaan", meldt de reizigersorganisatie.