Stakingen op Belgisch Spoor in zicht

De Belgische vakbonden organiseren de komende maanden een serie spoorstakingen, waardoor ook het goederenvervoer geraakt kan worden. De vakbonden voeren actie tegen de plannen van het nieuwe kabinet om het pensioenstelsel te versoberen.

De socialistische vakbond ACOD heeft drie regionale stakingsdagen gepland staan. Op 24 november wordt het werk in de regio van Luik, Luxemburg, Limburg en Antwerpen stilgelegd, op 1 december zijn de regio's Namen, Henegouwen, Oost- en West-Vlaanderen aan de beurt, en op 8 december gebeurt hetzelfde in Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel.

Het hoogtepunt van de stakingsacties vind op 15 december plaats. Dan zal het gehele treinverkeer in België naar verwachting stil liggen.

Eerder deze week vonden er al enige 'wilde werkonderbrekingen' plaats rondom het station Charleroi-Zuid, waardoor het treinverkeer naar Antwerpen en Brussel vertraging opliep. De NMBS (Belgische Spoorwegen) en Spoorbeheerder Infrabel hebben aangegeven om 'wilde stakers' harder aan te pakken.

De stakingen zullen niet alleen in het de spoorsector plaatsvinden, maar ook bij de Belgische Overheid.

Bron: Nieuwsblad Transport