Opnieuw staking bij Duitse spoorwegen

Treinreizigers die woensdag naar of via Duitsland reizen, moeten volgens de NS rekening houden met een staking onder de Duitse machinisten. Al voordat de staking van start ging vielen er al in de ochtenduren bij ons buurland al diverse treinen uit. Ook het aantal actieve ICE-treinen is aanzienlijk minder door de werkopbreking.

Op de regionale Duitse lijnen wordt vanaf 9.00 uur met een beperkte dienstregeling gewerkt, waarna om 14:00 uur het gehele treinverkeer neergelegd wordt. De staking zal ongeveer 14 uur duren.

De Intercity naar Berlijn vanuit Nederland heeft ook te kampen met de staking, deze trein rijdt niet verder dan Bad Bentheim, waarna deze weer terugkeert naar Amsterdam. De DB waarschuwt dat er vanaf de Duitse grensplaats geen alternatief vervoer meer wordt aangeboden en adviseert de reiziger om hun reis uit te stellen.

De ICE Amsterdam - Frankfurt/Basel vervalt ook. Wel wordt er verwacht dat de vanavond de CityNightLine weer zal rijden.

Staking

De machinisten staken vanwege een slepend conflict met de spoorwegdirectie over arbeidsvoorwaarden. Hierin pleit de bond voor de werkgevers van de DB voor vijf procent extra loon, en een werkweek van twee uur korter. De DB vindt deze eisen te ver gaan.

Zo spreekt Directielid Ulrich Weber van een 'ongehoorde staking'. Hij deelde mee dat hij nog enkele uren voorafgaand van de staking nog in overleg met GDL-chef Claus Weselsky was gegaan om te onderhandelen over het conflict. Het is niet bekend of dat overleg nog doorgaat.

De laatste weken vonden er diverse stakingsacties plaats in Duitsland. Vorige week woensdag werd toen het werk neergelegd voor 9 uren, deze vonden toen voornamelijk in de avonduren plaats.

Bron: Treinreiziger