Blinden en slechtzienden reizen op rekening in gehele OV

Blinden en slechtzienden kunnen binnenkort in het hele openbaar vervoer op rekening reizen. Dat kon al in de trein, maar op aandringen van de Tweede Kamer wordt dat ook mogelijk in het stads- en streekvervoer.

Dit besluit is door staatssecretaris Mansveld aan de Kamer gemeld. Het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waarin vervoerders, reizigersorganisaties en de overheid zitten, heeft een oplossing kunnen vinden in het gebruik van de 'business-card', die normaal bedoeld is voor zakelijke reizigers. Maar er is besloten dat deze constructie ook gebruik kan worden voor blinden en slechtzienden.

Het is dan voor hen mogelijk om hun reis via internet te reserveren zodat ze niet meer op zoek hoeven te gaan naar in- en uitcheckzuiltjes. Ook hoeven ze niet tussentijds te controleren of ze in- of uitgechekt zijn doordat er op hun kaart niet met een saldo gewerkt wordt, maar met betaling achteraf.

Voor hen is het dus straks mogelijk om net als 'NS-business' kaarthouders om met de trein, bus, tram en metro te reizen. Een Kamermeerderheid had Mansveld op initiatief van de ChristenUnie opgeroepen er alles aan te doen om met een oplossing te komen. Ook de Oogvereniging is bij het onderzoek naar voren gekomen met oplossingen.

Bron: De Telegraaf